Blat kuchenny jest bardzo ważny w kuchni. Na blacie kuchennym powstają potrawy. Jeśli blat kuchenny jest zamontowany niepoprawnie szybko się może uszkodzić. Jeżeli nie zabezpieczymy krawędzi płyty wiórowej może to doprowadzić do nabrania wilgoci przez blat kuchenny. Wilgotna płyta wiórowa jak nabiera wody zaczyna pęcznieć. Robi się bardzo brzydka. Wilgoć ułatwia rozmnażanie się grzybów i bakterii co znacznie przyśpiesza uszkadzanie blatu. Czasami zdarza się taka sytuacja że blat jest zbyt wąski i po wycięciu otworów na zlewozmywak czy kuchenkę zostaje mało materiału. Blat w tym miejscu wykrzywia się.
Palnik gazowy może służyć do wielu prac. Ja używam go do lutowania rur miedzianych. Czasami opalam różnego typu elementy. Zdarza się że podgrzewam przy jego pomocy zapieczone śruby abym mógł je odkręcić. Przed założeniem palnika na kartusz sprawdzam jaki jest stan techniczny palnika i kartusza. Zakręcam zawór na palniku nakręcam kartusz. Palnik jest gotowy do użycia. Aby zapalić palnik otwieram nieznacznie zawór gazowy jeśli palnik jest wyposażony w zapalarkę naciskam ją aż pojawi się płomień. Jeśli palnik nie posiada zapalarki używam do zapalania zapalniczki. Reguluję moc palnika. Po wykonanej pracy zakręcam zawór palnik gaśnie. Zdejmuję palnik z kartusza i przechowuje w suchym chłodnym dobrze wentylowanym pomieszczeniu.
Komentarze
Prześlij komentarz